Tips tegen voedselverspilling

versvoorvandaagBlog

Tips tegen voedselverspilling. WAAROM  VOEDSELVERSPILLING TEGENGAAN? Door minder voedsel te verspillen, dragen we bij aan een gezondere planeet. We verminderen de uitstoot van schadelijke gassen en helpen klimaatdoelen te bereiken. Ook bevorderen we een circulaire economie waarin grondstoffen keer op keer worden gebruikt. We besparen land en beschermen de biodiversiteit. Daarnaast worden we minder afhankelijk van wereldwijde grondstoffen en bouwen we een robuust voedselsysteem dat iedereen van voldoende en goed voedsel voorziet.

We gooien met z’n allen veel te veel eten weg, en dat is zonde! Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarom hebben we hier 8 slimme tips om voedselverspilling tegen te gaan. Doe je voordeel met deze praktische adviezen en maak van jouw keuken een verspilling-vrije zone.

1. Bewaar Eten Op De Juiste Plek

Wist je dat de juiste bewaartechniek de levensduur van je eten kan verlengen? Sommige groenten en fruit blijven langer vers in de groentelade van je koelkast, terwijl andere juist beter buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Brood blijft het langst goed in een afgesloten trommel of nog beter: in de vriezer. Ook gekookte rijst, pasta en groenten kun je invriezen om later te gebruiken.

2. Zet Je Koelkast Op 4°C

De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 graden Celsius. Bacteriën groeien nauwelijks bij deze temperatuur, waardoor je eten langer goed blijft. Een koelkastthermometer helpt je om de juiste temperatuur in de gaten te houden.

3. Haal Meer Uit Restjes

Heb je nog een halve courgette, een restje gekookte rijst of een bodempje yoghurt? Wees creatief! Maak een lekkere soep, een kleurrijke salade of een verrassende omelet. Met de app Slim Koken kun je op ingrediënt zoeken voor inspirerende recepten. Zo maak je van je restjes een feestmaal.

4. Let Op De Houdbaarheid

Houd de houdbaarheidsdata van je producten in de gaten. Eet producten met een ’te gebruiken tot’ (TGT) datum op vóór deze datum om voedselvergiftiging te voorkomen. Producten met een ’ten minste houdbaar tot’ (THT) datum kunnen vaak nog na deze datum veilig gegeten worden. Gebruik je zintuigen: kijk, ruik en proef om te bepalen of iets nog goed is.

4 extra tips tegen voedselverspilling:

5. Kook Precies Genoeg

Voorkom dat je te veel kookt door precies af te meten hoeveel je nodig hebt. Een keukenweegschaal kan hierbij van pas komen, vooral voor producten zoals pasta, rijst en couscous die tijdens het koken uitzetten. Het Eetmaatje is een handig hulpmiddel dat je helpt om precies de juiste portie af te meten.

6. Maak Een Slimme Boodschappenlijst

Voordat je boodschappen gaat doen, kijk je wat je nog in huis hebt. Maak vervolgens een boodschappenlijstje op basis van een weekmenu. Zo koop je alleen wat je echt nodig hebt en voorkom je impulsaankopen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een boodschappenlijstje gebruiken, minder voedsel verspillen.

7. Plan Je Maaltijden

Een goede maaltijdplanning helpt je om precies genoeg te kopen en koken. Noteer wie er wanneer thuis eet en wat je gaat koken. Pas je planning aan als je onverwacht uit eten gaat of plannen veranderen. Met een weekmenu en een duidelijke planning bespaar je tijd en voorkom je dat je eten moet weggooien.

8. Gebruik Vers Voor Vandaag of Too Good To Go

Gebruik de Vers Voor Vandaag app! Hiermee kun je restproducten kopen van lokale ambachtelijke ondernemers, zoals bakkers en slagers. Je krijgt heerlijk vers eten voor een zachte prijs en helpt tegelijkertijd voedselverspilling tegen te gaan. Win-win!

Met deze 8 tips ben je goed op weg naar een verspilling-vrije keuken. Zo geniet je meer van je eten en draag je bij aan een duurzamere wereld. Verspil minder, geniet meer!

 

Meer tips tegen voedselverspilling of zelf een steentje bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling? Gebruik de Vers Voor Vandaag App. Geniet van verrassingspakketten van lokale bakkers, slagers en groenteboeren met 50% korting. Download vandaag nog de APP. Vers Voor Vandaag: Verspil minder, Geniet meer!