De Lange Weg Naar Minder Voedselverspilling: Hoe Staan We Ervoor?

versvoorvandaagBlog

Nederlanders staan bekend om hun liefde voor goed eten, maar ook om hun nuchtere kijk op zaken. Toch hebben we een uitdaging waar zelfs onze nuchterheid tegenop moet boksen: voedselverspilling. Jaarlijks gooien we in Nederland zo’n 2 miljard kilo voedsel weg. Dat is genoeg om een file te creëren van Utrecht naar Barcelona, gevuld met vrachtwagens vol verspild voedsel.

Zijn We Goed Bezig?

We horen vaak dat we beter bezig zijn dan vroeger, maar klopt dat ook? De Monitor Voedselverspilling van Wageningen University & Research (WUR) geeft ons een kijkje in de keuken. In 2020 verspilden we 2.811 kiloton voedsel, oftewel 161 kilo per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar het is eigenlijk een verbetering. Waarom? Omdat we nu een striktere, Europese definitie van voedselverspilling gebruiken. Als we die cijfers terugrekenen naar onze oude definitie, blijkt dat we minder verspillen dan voorheen.

Maar de cijfers vertellen niet het hele verhaal. Hoewel de verspilling onder consumenten al enkele jaren daalt, zien we sinds 2019 een stagnatie. De hoeveelheid voedsel die we verspillen, is nog steeds lager dan jaren geleden, maar de afname gaat trager. Vooral zuivel en brood doen het beter, maar er is nog werk aan de winkel.

Wat Kunnen We Doen?

Samen Tegen Voedselverspilling benadrukt het belang van betrouwbare data. We moeten weten waar in de keten – van boer tot bord – de verspilling plaatsvindt om gerichte maatregelen te kunnen nemen. Er is al veel inzicht in hoe huishoudens en supermarkten het doen, en die cijfers zijn bemoedigend. Maar voor andere sectoren is er nog werk aan de winkel.

De oplossing ligt deels in technologie. Met de Vers voor Vandaag app helpen we lokale ambachtelijke ondernemers om hun restproducten te verkopen. Zo voorkom je dat perfect eetbaar voedsel in de afvalbak belandt. Door slimme samenwerking en innovatie kunnen we veel bereiken.

Samen voor Minder Verspilling

Joep Gommans, oprichter van Vers voor Vandaag, weet als geen ander hoe belangrijk het is om verspilling tegen te gaan. Opgegroeid tussen de bakkersovens, zag hij hoeveel goed eten verloren gaat. Met zijn app brengt hij producenten en consumenten samen in de strijd tegen voedselverspilling.

De ambitie van Vers voor Vandaag is helder: een wereld zonder voedselverspilling, waar ambacht en versheid centraal staan. Joep gelooft dat we, door samen te werken en slim gebruik te maken van technologie, een enorme impact kunnen maken.

Dus laten we minder verspillen en meer genieten! Door bewuster te kopen, te koken en te consumeren, dragen we allemaal een steentje bij aan een duurzamere toekomst. En dat, lieve levensgenieters, is iets om trots op te zijn.

 

Bron cijfers: www.samentegenvoedselverspilling.nl