Goed nieuws voor iedereen die van lekker eten houdt en niet van verspilling: de overheid zet vol in op minder voedselverspilling! Minister Wiersma heeft de nieuwste plannen gepresenteerd en als we het goed aanpakken, kunnen we met z’n allen flink wat kilo’s eten (en CO2!) besparen. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze mooie plannen niet in een la verdwijnen, maar op ons bord terechtkomen?
Van beleid naar bord
Er is een nieuwe Voedselverspillingsmonitor en daaruit blijkt dat we in Nederland nog steeds te veel eten weggooien. En dat is zonde, want met elke weggegooide boterham, tomaat of gehaktbal verspillen we niet alleen voedsel, maar ook water, energie en landbouwgrond. Gelukkig is er een plan: een nationale voedselstrategie vanaf 2025, waarin voedselzekerheid en minder verspilling centraal staan.
Maar laten we eerlijk zijn: beleid alleen verandert niks. Het echte verschil maken we thuis, in onze keukens. Het begint bij slimmer boodschappen doen, restjes creatief verwerken en goed omgaan met houdbaarheidsdata. En gelukkig zijn er al slimme oplossingen die ons daarbij helpen.
Houdbaarheid: geen hogere wiskunde
Een belangrijk punt in het nieuwe beleid is meer duidelijkheid over houdbaarheid. Want wie heeft er niet eens met gefronste wenkbrauwen naar een pot yoghurt gekeken en zich afgevraagd: kan dit nog? Goed nieuws: de “Coalitie Houdbaarheid” zet zich in voor duidelijke houdbaarheidsiconen op verpakkingen, zodat je in één oogopslag ziet of iets nog goed is. Dit scheelt niet alleen twijfel, maar ook een hoop onnodig weggegooid eten.
Maar eerlijk? De beste test blijft toch gewoon je zintuigen gebruiken. Ruiken, kijken, proeven. Yoghurt die een dag over datum is, heeft echt niet ineens een midlifecrisis.
Slimmer omgaan met restjes
Naast duidelijkheid over houdbaarheid, kunnen we ook veel winnen door creatief met restjes om te gaan. Een paar sneetjes oud brood? Maak er croutons of wentelteefjes van. Een eenzame paprika onderin de groentela? Soep! Er zijn talloze manieren om restjes een tweede leven te geven, en dat is niet alleen duurzaam, maar ook lekker én goed voor de portemonnee. Bekijk alle recepten om te koken met restjes
Bij Vers Voor Vandaag helpen we je daar graag bij. Onze pakketten van lokale bakkers, slagers en groenteboeren zorgen ervoor dat heerlijk vers eten niet in de vuilnisbak belandt, maar op jouw bord. Zo geniet je van ambachtelijk eten én help je mee om voedselverspilling te verminderen.
Iedereen kan bijdragen
De overheid zet de lijnen uit, bedrijven werken mee en wij als consumenten hebben de touwtjes in handen. Door bewust om te gaan met houdbaarheid, slimmer boodschappen te doen en creatief met restjes te koken, maken we samen een enorm verschil. Voedselverspilling verminderen is geen saaie verplichting, maar een kans om bewuster, creatiever en duurzamer te eten.
En zeg nou zelf, smaakt een maaltijd niet nóg lekkerder als je weet dat je er ook de planeet een beetje mee helpt?