We hebben het allemaal wel eens gedaan: die halve maaltijd in de prullenbak gooien omdat we gewoonweg te vol zaten. Maar wist je dat dit kleine gebaar bijdraagt aan een gigantisch probleem? Recente bevindingen onthullen dat de impact van voedselverspilling enorm is en verantwoordelijk is voor een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot wereldwijd. Ja, je leest het goed: het is een enorme bijdrage aan de klimaatcrisis!
Verrassende Ontdekkingen
Onderzoekers van universiteiten in China en Singapore hebben in het tijdschrift Nature Food schokkende resultaten gepubliceerd. Hun gedetailleerde levenscyclusanalyse van voedselverspilling onthulde dat jaarlijks maar liefst 9,3 gigaton aan CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door verspild voedsel. Dit is een verdubbeling van eerdere schattingen!
De studie bracht de emissies in kaart over negen levenscycli, van boer tot bord (of afvalbak). Vooral het verlies tijdens de boerderij, opslag, transport, verwerking en consumptie door ons, de consument, speelt een grote rol. Wist je dat 35 procent van de uitstoot gebeurt tijdens de consumptie? Dat is een schokkende hoeveelheid!
Van Boerderij tot Prullenbak
De cijfers worden nog interessanter bij nader onderzoek van de impact van voedselverspilling. Zes van de negen gigaton CO2-uitstoot komen van onbedoeld verlies in de eerste stadia van de voedselketen. De manier waarop we voedsel weggooien, draagt ook flink bij: 2,84 gigaton CO2 komt vrij in de laatste levenscyclus.
Er zijn ook verschillen tussen soorten voedsel. Vleesverspilling heeft een grotere impact tijdens de productie, terwijl verspilling van peulvruchten en tarwe, die veel koolhydraten bevatten, juist in de laatste levensfase een grote bijdrage leveren aan de CO2-uitstoot.
Wereldwijde Verschillen
Slechts vier landen – India, China, de Verenigde Staten en Brazilië – zijn samen verantwoordelijk voor bijna de helft van de 9,3 gigaton uitstoot. Dit komt door hun enorme bevolkingsaantallen, hoge productie en stijgende vleesconsumptie.
Wat Kunnen We Doen?
De onderzoekers stellen voor om de uitstoot te halveren door de wereldwijde vleesconsumptie te verminderen en de impact van voedselverspilling te verminderen. Dit is wellicht niet voor iedereen haalbaar. Een realistischer oplossing is het invoeren van innovatieve technologieën voor de verwerking van voedselafval, zoals anaerobe vergisting.
Daarnaast kunnen wij als consumenten een groot verschil maken. Bewustwording is essentieel! Door slimmer te kopen, koken en consumeren kunnen we allemaal bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling en daarmee de CO2-uitstoot verlagen.
Bij Vers Voor Vandaag helpen we je graag op weg. Met onze app kun je restproducten van lokale ambachtelijke ondernemers kopen. Zo geniet je van vers en ambachtelijk eten, terwijl je voedselverspilling tegengaat.
Dus, verspil minder en geniet meer! Samen kunnen we een groot verschil maken voor onze planeet.
Zelf een steentje bijdragen aan het verminderen van de impact van voedselverspilling? Gebruik de Vers Voor Vandaag App. Geniet van verrassingspakketten van lokale bakkers, slagers en groenteboeren met 50% korting. Download vandaag nog de APP. Vers Voor Vandaag: Verspil minder, Geniet meer!