THT en TGT: Wat Betekenen Deze Datums voor Voedselverspilling?

versvoorvandaagBlog

We hebben allemaal wel eens voor het schap gestaan, starend naar de datums op onze favoriete producten, en ons afgevraagd: “Kan ik dit nog eten?” Vandaag duiken we in de geheimen van de ‘Ten minste houdbaar tot’ (THT) en ‘Te gebruiken tot’ (TGT) datums. Want bij Vers Voor Vandaag willen we niet alleen dat je geniet van heerlijk, ambachtelijk eten, maar ook dat je minder verspilt. Onze slogan zegt het al: Verspil minder, geniet meer!

Ten minste houdbaar tot (THT)

De THT-datum is je beste vriend als het gaat om producten die niet snel bederven. Denk aan meel, koffie, snoep en frisdranken. De THT-datum garandeert de kwaliteit van het product, maar betekent niet dat het na die datum meteen in de prullenbak moet. Sterker nog, je kunt vaak nog volop genieten van deze producten, zolang je je zintuigen maar gebruikt. Kijk, ruik en proef – vertrouw op je instinct. Een pak pasta of blik soep kan vaak nog maanden, zo niet jaren, na de THT-datum prima zijn. Het is alsof je de houdbaarheidsdatum van je eigen gezelligheid verlengt!

Voor gekoelde producten, zoals melk en yoghurt, geldt hetzelfde principe. Na de THT-datum kan de smaak misschien wat minder worden, maar vaak is het nog veilig te consumeren. Even snuffelen en een klein slokje nemen kan al veel duidelijk maken. Mocht je ooit twijfelen, volg dan je neus!

Te gebruiken tot (TGT)

TGT-datums zijn een ander verhaal. Deze vind je op producten die maar kort houdbaar zijn, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten en verse vruchtensappen. De TGT-datum is de ultieme deadline – na deze datum kan je gezondheid in gevaar komen door de groei van schadelijke bacteriën die je niet kunt zien, ruiken of proeven.

Bij TGT-producten is het cruciaal om de bewaarinstructies op te volgen. Zet ze zo snel mogelijk in de koelkast (op 4°C) en let goed op hoe lang ze na openen houdbaar zijn. Deze producten kun je ook invriezen om de houdbaarheid te verlengen, zelfs tot na de TGT-datum. Zo geef je je eten een tweede kans!

Waarom Verschillen de Datums per Product?

Waarom heeft de ene vleeswaar een THT-datum en de andere een TGT-datum? Het antwoord ligt in de verschillen in bederfelijkheid en veiligheidsrisico’s. Producten met een hoger risico op bacteriegroei krijgen een TGT-datum om jouw gezondheid te beschermen, terwijl minder bederfelijke producten met een THT-datum vooral draaien om kwaliteitsbehoud.

Bij Vers Voor Vandaag streven we naar een wereld waarin ambacht en duurzaamheid hand in hand gaan. Door slim om te gaan met houdbaarheidsdatums, kun jij ook bijdragen aan minder voedselverspilling. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet.

Dus, volgende keer dat je in de keuken staat met een pak pasta of een bakje yoghurt waarvan de datum verstreken is, denk aan ons motto: Verspil minder, geniet meer! Gebruik je zintuigen, wees creatief, en geniet met volle teugen van wat je hebt. Want uiteindelijk draait het allemaal om het maken van bewuste keuzes en het maximaliseren van het plezier dat je uit je eten haalt.

Doe je mee? Laten we samen de strijd tegen voedselverspilling aangaan!