Spreekbeurt over Voedselverspilling: Verspil Minder, Geniet Meer!

versvoorvandaagBlog

Sta je op het punt om een spreekbeurt te houden over een super belangrijk onderwerp? Dan ben je hier op het juiste adres! Voedselverspilling is een hot topic en er is zoveel interessants over te vertellen. Laten we samen kijken naar wat je allemaal kunt bespreken, welke feitjes je kunt gebruiken, en hoe je jouw klasgenoten kunt verrassen met een leuke activiteit. En natuurlijk vergeten we niet om te verwijzen naar de handige bronnen die jou kunnen helpen: de website van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum. Laten we beginnen!

Onderwerpen voor je Spreekbeurt

1. Wat is Voedselverspilling?

Leg uit wat voedselverspilling precies is. Vertel dat het gaat om voedsel dat bedoeld was voor consumptie, maar dat om een of andere reden niet wordt gegeten. Dit kan gebeuren bij de boer, de bakker, in de fabriek, in de supermarkt, in restaurants en bij mensen thuis.

2. Cijfers en Feiten

Indruk maken? Gooi wat indrukwekkende cijfers erin! Bijvoorbeeld, wist je dat in de EU 42% van al het geproduceerde voedsel verspild wordt?! In Nederland verspillen we gemiddeld 34 kilogram voedsel per persoon per jaar . Elke dag gooien we 700.000 broden weg!

3. Oorzaken van Voedselverspilling

Praat over de verschillende oorzaken van voedselverspilling. Dit kan zijn omdat mensen te veel eten kopen, de houdbaarheidsdatum niet goed begrijpen, of restjes niet opeten. In winkels en supermarkten worden producten weggegooid omdat ze niet mooi genoeg zijn of de houdbaarheidsdatum nadert.

4. Gevolgen van Voedselverspilling

Voedselverspilling heeft enorme gevolgen voor het milieu. Het verspilde voedsel draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen en betekent ook verspilling van water, energie en andere grondstoffen die zijn gebruikt om het voedsel te produceren. Denk aan de CO2-uitstoot van vrachtwagens die voedsel vervoeren dat uiteindelijk in de prullenbak belandt.

Feitjes om te Gebruiken
 • 42% van al het geproduceerde voedsel in de EU wordt verspild .
 • Voedselverspilling kost de Nederlandse economie jaarlijks zo’n 4,4 miljard euro .
 • Als voedselverspilling een land zou zijn, zou het de derde grootste uitstoter van broeikasgassen zijn, na de VS en China.
Activiteit: Broodchips Maken

Om je spreekbeurt extra leuk en interactief te maken, kun je een activiteit organiseren waarbij je samen met je klasgenoten broodchips maakt van oud brood. Hier is een simpel recept:

Ingrediënten:

 • Oud brood
 • Olijfolie
 • Zout
 • Kruiden naar keuze (bijv. paprika, knoflookpoeder)

Bereidingswijze:

 1. Snijd het oude brood in dunne plakjes.
 2. Besprenkel de plakjes met olijfolie.
 3. Bestrooi met zout en kruiden naar keuze.
 4. Bak de broodchips in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende 10-15 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Laat de broodchips tijdens je spreekbeurt proeven. Je zult zien dat iedereen verrast is hoe lekker je restjes kunnen zijn!

Het Vers Voor Vandaag Verrassingspakket

Laat een verrassingspakket van Vers Voor Vandaag zien en leg uit hoe het werkt. Vertel dat lokale ambachtelijke winkels zoals bakkers, slagers en groenteboeren hun restproducten aanbieden via de Vers Voor Vandaag app. Mensen kunnen deze producten kopen tegen een eerlijke prijs, wat helpt om voedselverspilling te verminderen en tegelijkertijd lokale ondernemers te steunen. Het pakket kan van alles bevatten, van een versgebakken brood tot heerlijke kaas.

Handige Bronnen

Met deze informatie en tips ben je helemaal klaar om een geweldige spreekbeurt te geven over voedselverspilling. Vergeet niet: Verspil minder, geniet meer! Succes!