Monitor Voedselverspilling

versvoorvandaagBlog

Monitor Voedselverspilling: Leer meer over voedselverspilling in Nederland en hoe initiatieven zoals Vers Voor Vandaag kunnen helpen bij het tegengaan ervan.

Voedselverspilling blijft een grote uitdaging, ook al zijn we op de goede weg. De cijfers in de monitor voedselverspilling tot en met 2020 laten zien dat er in Nederland een aanzienlijke hoeveelheid voedsel verloren gaat: 2.811 kiloton, ofwel 161 kilogram per persoon per jaar. Dit zijn verontrustende cijfers, maar er is hoop. Met initiatieven zoals Vers Voor Vandaag, kunnen we samen voedselverspilling tegengaan en een positieve verandering teweegbrengen.

De Cijfers in een Notendop

Laten we eens kijken naar de verschillende schakels in de voedselketen en hoe de verspilling zich daar verdeelt volgens de Monitor Voedselverspilling:

  • Primaire productie: 1463 kiloton
  • Verwerking en fabricage: 1031 kiloton
  • Detailhandel en distributie: 210 kiloton
  • Restaurants en catering: 83 kiloton
  • Huishoudens: 1023 kiloton

Het meeste voedselverlies gebeurt tijdens de verwerking en fabricage, goed voor een derde van de totale verspilling. Huishoudens dragen ook flink bij, met meer dan 1000 kiloton aan verspild voedsel.

Voedselverspilling in Context

Uit de Monitor Voedselverspilling blijkt dat Nederland op de vijfde plaats in de EU staat wat betreft voedselverspilling per hoofd van de bevolking. Dit lijkt verontrustend, maar we moeten niet vergeten dat Nederland een van de grootste exporteurs van agrarische producten is. Een groot deel van onze verspilling komt voort uit de enorme schaal van onze productie en handel.

Vers Voor Vandaag: Samen Tegen Voedselverspilling

Gelukkig zijn er initiatieven die zich richten op het verminderen van voedselverspilling, zoals Vers Voor Vandaag. Wij willen een wereld creëren waarin geen voedsel wordt verspild en waarin het ambacht centraal staat. Met de Vers Voor Vandaag-app kun je restproducten kopen van lokale bakkers, slagers, groentezaken, visboeren en kaaswinkels. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee én de lokale economie.

Joep Gommans, oprichter van Vers Voor Vandaag, groeide op tussen de geur van versgebakken brood in de bakkerij van zijn ouders. Zijn passie voor het ambacht en zijn drang om voedselverspilling tegen te gaan, hebben geleid tot de oprichting van dit initiatief. Joep wil dat we samen voedselverspilling aanpakken door ambachtelijke ondernemers te ondersteunen en consumenten bewuster te maken.

Stagnatie en Toekomstige Uitdagingen

Hoewel we op de goede weg zijn, is er nog veel werk aan de winkel. De strijd tegen voedselverspilling stagneert op sommige vlakken zoals de Monitor Voedselverspilling laat zien. De cijfers laten zien dat, ondanks onze inspanningen, de totale hoeveelheid verspild voedsel nog steeds enorm is. We moeten blijven innoveren en samenwerken om echt verschil te maken.

Conclusie

De laatste cijfers tot en met 2020 laten zien dat voedselverspilling nog steeds een grote uitdaging is. Maar met initiatieven zoals Vers Voor Vandaag, zijn we goed op weg om deze uitdaging aan te gaan. Het is een kwestie van bewustwording, samenwerking en doorzettingsvermogen. Samen kunnen we de verspilling verminderen en genieten van vers en ambachtelijk voedsel zonder schuldgevoel.

Verspil minder, geniet meer! Dat is niet alleen ons motto, maar een oproep aan iedereen om bewuster om te gaan met ons voedsel.


Bronnen:

  1. Wageningen Food & Biobased Research, Rapport 2403
  2. Eurostat Voedselverspilling Analyse

 

Zelf een steentje bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling? Gebruik de Vers Voor Vandaag App. Geniet van verrassingspakketten van lokale bakkers, slagers en groenteboeren met 50% korting. Download vandaag nog de APP. Vers Voor Vandaag: Verspil minder, Geniet meer!