Limburg maakt impact! Ambachtelijke makers en bewuste consumenten redden duizenden pakketten Limburgs lekkers en besparen samen bijna 119 miljoen liter water

JOEP GOMMANS Groeide op tussen de geur van versgebakken brood en het geluid van draaiende bakkersovens. "Al van kinds af aan zag ik hoeveel voedsel er wordt weggegooid"

Limburg, 30 september 2025 – Sinds de start van het initiatief Vers Voor Vandaag afgelopen januari hebben Limburgse inwoners al duizenden pakketten vol ambachtelijk brood, vlees, groenten, kaas, vis en bloemen een tweede kans gegeven. Goed eten dat anders verloren zou zijn gegaan, heeft zo toch een bestemming gevonden bij tevreden Limburgse burgers. Dat levert niet alleen extra genietmomenten op, maar zorgt ook voor een indrukwekkende milieu-impact: samen hebben de deelnemende winkels en consumenten 118.902.916 liter water bespaard en 114.734 kilogram CO₂-uitstoot voorkomen. Inmiddels doet al de helft van de Limburgse gemeenten mee, en groeit de beweging elke maand verder.

 

De besparing is niet alleen groot, maar ook concreet voelbaar. De waterwinst staat gelijk aan bijna 594,5 miljoen glazen water, oftewel honderden glazen per Limburger. Daarnaast komt dit neer op ruim 13,9 miljoen keer een smartphone opladen – een beeld dat laat zien hoe groot de impact is van het redden van lokaal voedsel.

 

Voor consumenten is het een win-win: zij genieten via de app van Limburgs lekkers met 50% korting, terwijl de lokale makers een faire prijs ontvangen. “Dat we in zo’n korte tijd al duizenden pakketten hebben kunnen redden, laat zien dat goed voedsel niet verloren hoeft te gaan,” zegt initiatiefnemer Joep Gommans. “Met Vers Voor Vandaag verbinden we ambachtelijke makers rechtstreeks met inwoners van Limburg. Zo gaat minder eten verloren, en kunnen mensen volop genieten van eerlijk en lokaal vakmanschap.”

 

Wat Vers Voor Vandaag onderscheidt van andere voedselverspillingsapps, is de eenvoud en de focus op eerlijke prijzen. Pakketten worden verkocht tegen een bedrag waar ook de bakker, slager of groenteboer iets aan overhoudt. Zo profiteren alle partijen: de winkel, de consument én het milieu.

 

Joep Gommans groeide op tussen de geur van versgebakken brood en het geluid van draaiende bakkersovens in de bakkerij van zijn ouders in Sevenum. “Al van kinds af aan zag ik hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Voor de meeste mensen is dat slechts een cijfertje of percentage. Maar voor mij was het altijd een werkelijk beeld van de hoeveelheid stapels kratten en vuilniszakken. Dat doet toch iets met je. Die bewustwording had ik dus al vanaf een jonge leeftijd,” vertelt Gommans. Joep, die door de overheid als ‘Voedselvernieuwer’ is erkend en werd toegelaten tot het Business Innovation Program Food, werd mede door dit programma gestimuleerd om Vers voor Vandaag te ontwikkelen. Dit programma ondersteunt vernieuwers in de voedselindustrie die zich inzetten voor duurzame oplossingen. Gommans’ deelname gaf hem de tools en kennis om zijn idee verder uit te werken.

 

De inzet van Gommans voor duurzaamheid en de verbinding tussen makers en consumenten leverde hem bovendien een nominatie voor de Limburgse Waarde-Ring 2025 van de provincie Limburg op. Deze onderscheiding wordt tijdens De Week van Ons Eten (4 t/m 11 oktober 2025) uitgereikt aan iemand die zich met hart en ziel inzet om de waarde van eerlijk en lokaal eten zichtbaar te maken.

 

Vers Voor Vandaag roept meer Limburgse verswinkels op om zich aan te sluiten. Hoe meer ondernemers meedoen, hoe groter de impact. Samen zorgen we ervoor dat goed voedsel niet verloren gaat, maar terechtkomt waar het hoort: op het bord van tevreden klanten. De app is eenvoudig te installeren via www.versvoorvandaag.nl – niet in de appstores, maar rechtstreeks vanaf de website.