Romige Restjespasta

Joep GommansRecepten

Red Je Zuivel! Sta je met een pak melk of room die bijna over de datum is? Geen zorgen! Met dit recept voor romige restjespasta red je die laatste dag-zuivel en maak je een heerlijk gerecht. Koken met restjes was nog nooit zo lekker!

 

Ingrediënten

  • 300 g pasta (wat je in huis hebt)
  • 200 ml room of melk (die bijna-vergeten zuivel!)
  • 100 g geraspte kaas (wat er nog ligt, geen verspilling hier!)
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 1 ui (in ringen gesneden)
  • Restjes groenten zoals spinazie, courgette of champignons
  • 1 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse kruiden zoals peterselie of basilicum (optioneel)

 

Werkwijze

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg dan de restjes groenten toe en bak nog even door.
  3. Voeg de room of melk toe en breng aan de kook. Laat dit zachtjes pruttelen tot de saus dikker wordt.
  4. Roer de geraspte kaas door de saus en laat smelten. Breng op smaak met zout, peper en verse kruiden.
  5. Meng de gekookte pasta door de saus.
  6. Serveer direct en smul ervan terwijl je beseft dat je weer iets gered hebt van de verspilling!

 

Het verschil tussen “THT” en “TGT”

Belangrijk: op zuivel staat vaak “THT” (Ten minste houdbaar tot) of “TGT” (Te gebruiken tot). THT betekent dat het product na die datum vaak nog prima is. Gebruik het kijk, ruik, proef-principe: ziet het er goed uit, ruikt het normaal en smaakt het zoals het hoort? Dan is het vaak nog veilig te eten! Bij TGT moet je voorzichtiger zijn, die producten kun je na de datum beter niet meer eten. Meer weten over de impact van voedselverspilling? Check onze impactpagina en leer hoe jij kunt helpen! Of bekijk de uitleg op de website van het Voedingscentrum.

 

Voor meer slimme restjesrecepten, klik hier.